Het Enneagram als Procesmodel

Het procesmodel is een handleiding die er voor zorgt dat je grip krijgt op de processen.

Het procesmodel is het meest intrigerende model van het Enneagram. Wanneer je inzicht hebt in de verschillende stappen waaruit processen bestaan, kun je ontdekken waardoor een proces stagneert en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat processen elkaar niet langer tegenwerken.

Alle stappen die je neemt en elk proces dat je aangaat bestaat uit negen stappen. Op twee van deze stappen heb je geen invloed. Het is de stap waarin je van buitenaf beïnvloed wordt. Dit noemen we de schok momenten. Hier heb je zelf dus geen invloed in. Het proces heeft deze invloeden nodig om je te laten voelen en ervaren waar je mee bezig bent en of je op de goede weg bent. Dit is dan ook de reden dat een proces zelden loopt zoals je had gewenst of je had voorgesteld.

Het procesmodel is voor elk proces te gebruiken. Dus voor het vinden van een andere baan, partner, je financiële situatie te verbeteren, of om van angsten af te komen. Maar ook om stagnatie in werkprocessen te ontdekken. Alles in het leven kun je namelijk zien als een proces. Het procesmodel ondersteunt en geeft duidelijke informatie over waar je je in het proces bevind. Het geeft aan waar je precies staat, waarom je niet verder komt en wat je moet doen om verder te gaan.

Het proces laat ook duidelijk zien waarom mensen afhaken in het proces. Meestal wanneer twijfel, angsten en valse overtuigingen een rol gaan spelen. Door inzicht te krijgen in je eigen patronen en (onbewust gedrag) wordt zichtbaar hoe het proces verloopt.