2. De helper


De Helper staat altijd voor de ander klaar, maar stelt zichzelf achter. Ze zijn de kracht op de achtergrond, de planner, de minnaar. De belangrijkste drijfveer van tweeën is de sociale gerichtheid op de ander. Ze willen helpen, wanneer en waar dat ook mogelijk is. Ze zijn begaan, ze leven mee, kunnen heel goed geven en weten precies wat anderen nodig hebben. Maar tweeën weten niet wat ze zelf nodig hebben.

Ze ontlenen hun eigenwaarde aan de aandacht en waardering die ze van anderen krijgen. De minnaar/minnares verleidt de ander met de ogen. Het zijn mensen die nooit hun ogen wegdraaien in een gesprek. Het zijn sterke mensen, ook vaak getypeerd als 'de vrouw achter de sterke man'. Het zijn mensen die ervan genieten als de partner of collega/baas succes heeft. Ze houden zich graag op de achtergrond, maar vergeet hun niet te bedanken voor jouw succes.

Ze geven hulp om zo aandacht te krijgen. De acceptatie binnen een groep vergroot hun eigenwaarde en zelfrespect. Als tweeën niet worden geaccepteerd door anderen, kunnen ze furieus worden. Ze richten hun kwaadheid op anderen en gaan gebruik maken van emotionele manipulatie. Ze bezorgen anderen bijvoorbeeld een schuldcomplex. Ze vinden dat ze altijd hebben klaargestaan voor de ander en dat die nu de verplichting heeft om iets terug te doen.